Τα προβιοτικά B.Lactis αναστέλλουν την τοξικότητα από τη γλιαδίνη σίτου

Μια ομάδα ερευνητών με έδρα τη Φινλανδία έδειξε πρόσφατα για πρώτη φορά ότι τα B. lactis προβιοτικά βακτήρια είναι ικανά να θωρακίσουν τα επιθηλιακά κύτταρα από την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από την έκθεση γλιαδίνης.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείτο από τους γιατρούς Κ Lindfors, Τ Blomqvist, Κ Juuti-Uusitalo, S. Stenman, J. Venäläinen, Μ Mäki και Κ Kaukinen. Συνδέονται με το Κέντρο Παιδιατρικής Έρευνας για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φινλανδίας του Τάμπερε, το Τμήμα παιδιατρικής, και του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και το πεπτικό Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tampere, και το Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της Φινλανδίας της Κουόπιο.

Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η γλιαδίνη σίτου προκαλεί σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα και καταστρέφει το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Χωρίς αντιμετώπιση, αυτό μπορεί να αφήσει το άτομο σε κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου και πολλές σχετιζόμενες παθήσεις. Τα περισσότερα από όλα αυτά μπορούν να αντιστραφούν ή να προληφθούν εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Επί του παρόντος, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι μια αυστηρή δίαιτα δια βίου χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, μια διατροφή 100% χωρίς γλουτένη είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί, με τόσα πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη που περιέχουν ίχνη γλουτένης. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με κοιλιοκάκη αντιμετωπίζουν τακτική έκθεση στη γλουτένη. Επίσης, λόγω αυτού του γεγονότος, αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις είναι επιθυμητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μαγιά ζύμωσης για να προκαλέσει την υδρόλυση της τοξικής γλουτένης στην παρασκευή των τροφίμων, και με αυτόν τον τρόπο να επωφεληθούν τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Αν και αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με την ικανότητα των προβιοτικών βακτηρίων στην αποτοξίνωση γλιαδίνης μετά από μια εκτεταμένη περίοδο ζύμωσης, η ομάδα βρήκε κάτι που κανένας δε διερεύνησε κατά πόσο διάφορα ζωντανά προβιοτικά βακτήρια μπορούν να αναστείλουν τη γλιαδίνη και τις τοξικές επισδράσεις που προκαλούνται άμεσα στα επιθηλιακά κύτταρα.

Σε αυτή τη μελέτη, η ομάδα προσδιορίζει αν τα προβιοτικά Lactobacillus fermentum ή Bifidobacterium lactis θα μπορούσε να εμποδίσει τις τοξικές επιδράσεις της γλιαδίνης στο εντερικό βλεννογόνο σε συνθήκες κυτταρικής καλλιέργειας.

Τα B. lactis ανέστειλαν την επαγόμενη από γλιαδίνη αύξηση της επιθηλιακής διαπερατότητας, και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις εξαλείφθηκε εντελώς η γλιαδίνη που προκαλεί τη μείωση της επιθηλιακής αντίστασης

Δηλαδή, τα B. lactis μειώνουν ή εξαλείφθουν το συμβιβασμό στην αντίσταση του κυτταρικού τοιχώματος που προκαλείται από τη γλιαδίνη. Αυτό σημαίνει ότι τα B. lactis ξεπέρασαν το μηχανισμό που προκαλεί την μειωμένη αντίσταση των κυττάρων και την αυξημένη διαπερατότητα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης στη γλιαδίνη σίτου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τα Βifidobacterium lactis μπορούσε να επιτευχθεί μερική σε πλήρη αναστολή της τοξικότητας γλιαδίνης γλουτένης / γλιαδίνης που προκαλείται από βλάβη στο μικρό-εντερικό βλεννογόνο των ατόμων με κοιλιοκάκη, και ότι χρήζει περαιτέρω μελέτης σχετικά με τις δυνατότητές του ως διαιτητικό συμπλήρωμα για προφύλαξη από οποιαδήποτε σιωπηλή βλάβη που σχετίζονται με τυχαία έκθεση στη γλουτένη στην κοιλιοκάκη.

 

Clinical and Experimental Immunology, 152: 552-558

www.celiac.com Jafferson Adams

 

Κωνσταντίνος Νικητίδης MD, GP

Γενικός Ιατρός

Αγγελου Μεταξά,11

Γλυφάδα Τηλ.2130445093