Μια ανεπάρκεια σε αυτό το κρίσιμο θρεπτικό συστατικό διπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου σε σχέση με τους άλλους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Intensive Care Medicine. (i) Ευθύνεται επίσης για έναν μακρύ κατάλογο συμπτωμάτων και ασθενειών -. Τα οποία είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα και συχνά θεραπεύονται με την προσθήκη αυτής της θρεπτικής ουσίας. Στην πραγματικότητα, στην κλινική πρακτική μου, αυτή η θρεπτική ουσία είναι ένα από τα μυστικά όπλα μου ενάντια στις παθήσεις. Ωστόσο, μέχρι το ήμισυ των Αμερικανών είναι ανεπαρκής σε αυτό το θρεπτικό συστατικό και δεν το γνωρίζουν.

Μιλώ για το μαγνήσιο.

Είναι ένα αντίδοτο στο άγχος, το πιο ισχυρό ορυκτό χαλάρωσης που υπάρχει, και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου σας.
Το βρίσκω πολύ αστείο ότι περισσότεροι γιατροί δεν ενημερώνουν για τα οφέλη του μαγνησίου, επειδή το χρησιμοποιούν όλη την ώρα στη συμβατική ιατρική. Αλλά ποτέ δεν σταματάμε να σκεφτόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την γενική υγεία μας ή γιατί βοηθά το σώμα μας να λειτουργεί καλύτερα.

Θυμάμαι τη χρήση μαγνησίου όταν δούλευα στα επείγοντα περιστατικά. Ήταν ένα κρίσιμο "φάρμακο" στην έκτακτη ανάγκη. Αν κάποιος πέθαινε από μια απειλητική για τη ζωή αρρυθμία (ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό), χορηγούσαμε μαγνήσιο ενδοφλέβια . Αν κάποιος ήταν δυσκοίλιος ή προετοιμαζόταν για κολονοσκόπηση, τους δίναμε το γάλα μαγνησίας ή ένα πράσινο μπουκάλι με υγρό κιτρικό μαγνήσιο, το οποίο αδειάζει τα έντερά τους. Εάν οι έγκυες γυναίκες ερχόταν με πρόωρο τοκετό, ή υψηλή αρτηριακή πίεση της εγκυμοσύνης (προ-εκλαμψία) ή επιληπτικές κρίσεις, τις δίναμε συνεχείς υψηλές δόσεις ενδοφλέβιου μαγνησίου.

Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για να επωφεληθούμε από το μαγνήσιο. Μπορούμε να αρχίσουμε την τακτική λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου και να δούμε αποτελέσματα.

Το χαλαρωτικό ορυκτό.

Θεωρήστε το μαγνήσιο ως ένα χαλαρωτικό ορυκτό. Οτιδήποτε είναι σφιχτό, οξύθυμο, με κράμπες, δύσκαμπτο- είτε πρόκειται για ένα μέρος του σώματος ή ακόμη και για τη διάθεση- είναι ένα σημάδι έλλειψης μαγνησίου. Αυτό το σημαντικό ορυκτό είναι υπεύθυνο για πάνω από 300 ενζυμικές αντιδράσεις και βρίσκεται σε όλους τους ιστούς- αλλά κυρίως στα οστά, τους μύες και τον εγκέφαλο. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, για πολλές χημικές αντλίες, στη σταθεροποίηση των μεμβράνων, και στη χαλάρωση των μυών.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε φύκια, ξηρούς καρπούς, χόρτα και φασόλια; Αν είστε όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί, η κατανάλωση ξηρών καρπών προέρχεται κυρίως από το φυστικοβούτυρο.

Αυτός είναι ο λόγος που οι παθήσεις που σχετίζονται με έλλειψη μαγνησίου είναι πολλές. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 3500 ιατρικές αναφορές για έλλειψη μαγνησίου!

Ακόμα κι έτσι, αυτό το ιχνοστοιχείο ως επί το πλείστον αγνοείται, διότι δεν είναι φάρμακο, παρόλο που είναι πιο ισχυρό από ό,τι τα φάρμακα, σε πολλές περιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή ανεπάρκεια.

Μπορεί να έχετε ανεπάρκεια Μαγνησίου αν έχετε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Μυικές κράμπες ή συσπάσεις
- Αυπνία
- Ευερεθιστότητα
- Ευαισθησία σε δυνατούς θορύβους
- Ανησυχία
- Αυτισμός
- Διαταραχή ελλειματικής προσοχής
- Αίσθημα παλμών
- Στηθάγχη
- Δυσκοιλιότητα
- Πρωκτικοί σπασμοί
- Πονοκέφαλοι
- Ημικρανίες
- Ινομυαλγία
- Σύνδρομο χρονίας κόπωσης
- Ασθμα
- Νεφρολιθίαση
- Διαβήτης
- Παχυσαρκία
- Οστεοπόρωση
- Υπέρταση
- Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
- Εμμηνορροικές κράμπες
- Ευερέθιστη κύστη
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Παλινδρόμηση
- Δυσκαταποσία

Η ανεπάρκεια Μαγνησίου έχει ακόμη συνδεθεί με φλεγμονές στο σώμα και υψηλότερα επίπεδα CRP.

Στην κοινωνία μας, η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Με τα συνήθη δεδομένα μέτρησης (επίπεδα μαγνησίου σε ορό η αίμα), 65% των ασθενών που εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας- και περίπου το 15 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού- έχει ανεπάρκεια μαγνησίου.
Αλλά αυτός ο τρόπος μέτρησης υποτιμά σοβαρά το πρόβλημα, επειδή τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό είναι ο λιγότερο ευαίσθητος τρόπος για να ανιχνεύσουμε μια πτώση στο συνολικό μαγνήσιο του σώματος. Έτσι, τα ποσοστά έλλειψης μαγνησίου μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα!

Ο λόγος που υπάρχει τόση έλλειψη είναι απλός: Πολλοί από εμάς ακολουθούμε μια διατροφή που δεν έχει σχεδόν καθόλου μαγνήσιο-μια πολύ επεξεργασμένη, καθορισμένη διατροφή που βασίζεται κυρίως στο λευκό αλεύρι, κρέας και γαλακτοκομικά (τα οποία δεν έχουν καθόλου μαγνήσιο).
Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρατε μια καλή δόση από φύκια, ξηρούς καρπούς, και φασόλια; Αν είστε όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί, η κατανάλωση ξηρών καρπών προέρχεται κυρίως από το φυστικοβούτυρο, και κυρίως από φυστικοβούτυρα σοκολάτας σε κυπελάκι.

Ένα μεγάλο μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής συνωμοτεί για να μας βοηθήσει να χάσουμε το λίγο μαγνήσιο που παίρνουμε από τη διατροφή μας. Τα επίπεδα μαγνησίου μειώνονται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το αλάτι, τον καφέ, το φωσφορικό οξύ σε αναψυκτικά τύπου κόλα, έντονη εφίδρωση, παρατεταμένο ή έντονο στρές, χρόνια διάρροια, υπερβολική εμμηνόρροια, διουρητικά, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, και ορισμένα εντερικά παράσιτα. Πράγματι, σε μια μελέτη στο Κοσσυφοπέδιο, οι άνθρωποι κάτω από το χρόνιο στρες του πολέμου έχαναν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου στα ούρα τους.

Το πρόβλημα περιπλέκεται περισσότερο από το γεγονός ότι δύσκολα απορροφάται και εύκολα χάνεται από το σώμα μας. Για να απορροφηθεί σωστά το μαγνήσιο χρειαζόμαστε επιπλέον από τη διατροφή μας, αρκετή βιταμίνη Β6, βιταμίνη D, σελήνιο για να επιτύχουμε το σκοπό μας.
Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη για το μαγνήσιο κατέληξε στο συμπέρασμα, «είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η έλλειψη ενός τόσο φτηνού, χαμηλής τοξικότητας θρεπτικού στοιχείου να προκαλεί ασθένειες , πόνο και τόσα έξοδα σε όλο τον κόσμο». Δε θα μπορούσα να το πώ με καλύτερο τρόπο.

Είναι δύσκολο να μετρηθεί και να μελετηθεί, αλλά η έλλειψη μαγνησίου αντιπροσωπεύει ανείπωτο πόνο- και είναι απλό να διορθωθεί. Έτσι , εάν πάσχετε από οποιαδήποτε από τα συμπτώματα που ανέφερα ή έχετε κάποια από τις ασθένειες που ανέφερα, μην ανησυχείτε-είναι μια εύκολη λύση!! Ορίστε πως.

Σταματήστε την αιμορραγία του Μαγνησίου από το σώμα σας
- Περιορίστε τον καφέ, cola, αλάτι, ζάχαρη, και αλκοόλ
- Μάθετε πώς να χαλαρώνετε
- Εξετάστε με τη βοήθεια του γιατρού σας αν η φαρμακευτική αγωγή σας προκαλεί απώλεια μαγνησίου (Πολλά αντιυπερτασικά φάρμακα ή διουρητικά για παράδειγμα)

Να τρώτε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Να περιλαμβάνετε στην διατροφή σας όσο πιο συχνά μπορείτε:
Φύκια, πίτουρο σιταριού, φύτρο σιταριού, αμύγδαλα, κάσιους, φαγόπυρο, φυστίκια Βραζιλίας, κόκκινο φύκι, φουντούκι, κεχρί, πέκαν, καρύδια, σίκαλη, τόφου, φασόλια σόγιας, καστανό ρύζι, σύκα, χουρμάδες, λαχανικά, γαρίδες, αβοκάντο, μαιντανό, φασόλια, κριθάρι, χόρτα, και το σκόρδο.
Πάρτε συμπληρώματα μαγνησίου

Η RDA (το ελάχιστο ποσό που απαιτείται) για το μαγνήσιο είναι περίπου 300mg την ημέρα. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουν αρκετά λιγότερο από 200mg.

Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται πολύ περισσότερο, ανάλογα την κατάστασή τους.

Οι περισσότεροι ωφελούνται από 400 έως 1000 mg την ημέρα.
Οι πιο απορροφήσιμες μορφές είναι το κιτρικό μαγνήσιο, το γλυκινικό ταυρικό, ή ασπαρτικό, επίσης μαγνήσιο που είναι συνδεδεμένο χηλικά στον κύκλο του Kreb (μηλικό, φουμαρικό, σουκινικό) είναι επίσης καλό.
Αποφύγετε το ανθρακικό μαγνήσιο, το θειικό, το γλυκονικό, και το οξείδιο. Είναι πολύ λίγο απορροφήσιμες μορφές (τα φθηνότερα και πιο συνήθη που υπάρχουν στα συμπληρώματα).

Οι παρενέργειες από το πολύ μαγνήσιο περιλαμβάνουν διάρροια, η οποία μπορεί να αποφευχθεί εάν μεταβείτε σε γλυκινικό μαγνήσιο.
Τα περισσότερα ιχνοστοιχεία λαμβάνονται καλύτερα ως ομάδα με άλλα μέταλλα σε πολύ-μεταλλικές φόρμουλες.

Ένα ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom (θειικό μαγνήσιο) είναι ένας καλός τρόπος για να απορροφήσουμε μια καλή και αναγκαία ποσότητα μαγνησίου.
Τα άτομα με νεφρική νόσο ή σοβαρή καρδιακή νόσο πρέπει να λαμβάνουν μαγνήσιο μόνο κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Μπορείτε να παραγγείλετε και κιτρικό και γλυκινικό μαγνήσιο στο ηλεκτρονικό μου κατάστημα. Τα άτομα με νεφρική η σοβαρή καρδιακή νόσο πρέπει να παίρνουν μαγνήσιο μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού.

Οπότε, αν έχετε παρόμοια συμπτώματα, ηρεμήστε! Το μαγνήσιο είναι ένα θαυματουργό μέταλλο. Είναι απαραίτητο για να σφύζουμε από υγεία σε βάθος χρόνου.
Στην υγειά σας,
www.drhyman.com Mark Hyman,MD

Κωνσταντίνος Νικητίδης MD, GP
Γενικός Ιατρός
Αγγελου Μεταξά,11
Γλυφάδα Τηλ.2130445093