Στην πόλη Wuhan,επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (COVID-19 ). Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. 

Σύμφωνα με κλινικά δεδομένα που έχουν δοθεί από την Κίνα μέχρι σήμερα  μιλάμε για μία νόσο, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι ήπια και δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής. 

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο  κοροναϊό COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του επιστημονικού άρθρου του CCDC, που δημοσιεύτηκε στο Chinese Journal of Epidemiology, το 80,9% των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται ως ήπιου χαρακτήρα. Ως «δριμείες/ σοβαρές» περιπτώσεις χαρακτηρίζεται το 13,8%, και μόνο το 4,7% θεωρούνται «κρίσιμες». Η ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, καθώς η θνησιμότητα που παρουσιάζεται ανέρχεται στο 14,8%. 

Γενικότερα, η θνησιμότητα φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στις μικρότερες ηλικίες και να αυξάνεται σταδιακά. Σε ηλικίες μέχρι 9 ετών δεν έχουν υπάρξει θάνατοι, ενώ μέχρι τα 39 βρίσκονται στο 0,2% των κρουσμάτων. Για τους 40 και άνω η θνησιμότητα πάει στο 0,4%, για τους άνω των 50 στο 1,3%, για τους 60 και άνω στο 3,6% και για τους άνω των 70 στο 8%. Όσον αφορά στα ήδη υπάρχοντα νοσήματα που καθιστούν πιο επικίνδυνη τη μόλυνση από τον ιό, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και μετά ακολουθούν ο διαβήτης, οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και η υπέρταση. 

O μέσος όρος νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο από τον νέο ιό είναι 1,4 - 2,5 (οι εκτιμήσεις όμως βασίζονται σε μελέτες με μικρό αριθμό περιπτώσεων).  

Στην περίπτωση της γρίπης η μεταδοτικότητα είναι 1,3 ανά μολυσμένο άτομο. Η θνησιμότητα στην περίπτωση της γρίπης είναι μικρή (0,1%, ενώ στις ΗΠΑ είναι ακόμα μικρότερη: 0,05%). 

Για τη θνησιμότητα από τον νέο ιό οι εκτιμήσεις είναι αρκετά επισφαλείς. Ενώ γνωρίζουμε τον αριθμητή (αριθμός θανάτων) δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων. Πολλοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί, οπότε δεν καταγράφονται. Δεύτερον, είναι πολύ πιθανό πολλές περιπτώσεις ασθενών ειδικά στη Wuhan και στην περιφέρεια Hubei της Κίνας να μην έχουν καταγραφεί λόγω περιορισμένων διαγνωστικών μέσων. 

Συνολικά έχουν προσβληθεί από τον ιό 3.019 εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας. Από αυτούς, ως τις 11 Φεβρουαρίου, 1.716 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, και πέντε είχαν αποβιώσει. 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

Από ασθενείς μέσω σταγονιδίων. Ακόμη υπό εξέταση η μετάδοση από ασυμπτωματικούς 

Στενή επαφή 

Ως «στενή επαφή» ορίζεται: • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (π.χ. χειραψία) • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε απόσταση 15 λεπτά • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με λοίμωξη από SARS-CoV-2 • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV και δεν έχουν τηρηθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής  

Επιφάνειες 

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο SARS–CoV-2 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία ή εμβόλιο. Ενθαρρυντικά αποτελέσματα εμφανίζονται από κάποιο φάρμακο μετά μελέτη 100 ατόμων στην Κίνα , αλλά χωρίς στατιστική σημαντικότητα, ενώ κλινικές μελέτες γίνονται εντατικά πάνω σε δοκιμαστικές θεραπείες. Εμβόλιο αναμένεται σε 1 χρόνο. 

Η τρέχουσα κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό προς τη δημόσια υγεία και τον ευπαθή συνάνθρωπό μου. 

Οπως αναφέρει ο κύριος Τσιόδρας, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας στη χθεσινή του συνέντευξη Πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε, το παίρνουμε ελαφρά και δίπλα μας είναι ένας άνθρωπος αυξημένου κινδύνου. Ένας άνθρωπος που θα μπω εγώ στο λεωφορείο ή θα πάω στο θέατρο και μπορεί να έχει μια κακοήθεια, να έχει μια ανοσοκαταστολή και να παίρνει υψηλές δόσεις φαρμάκων που ρίχνουν την άμυνά του. Δεν θέλω να εκθέσω με την γρίπη μου, την ίωσή μου, αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει εξίσου από τη γρίπη μου ή την άλλη ίωσή μου από όσο κινδυνεύει με αυτόν τον κορονοϊό. 

ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΥΓΙΗΣ 

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.  
  • Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.  
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.  
  • ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ, ΕΠΙΛΕΓΩ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ  
  • Ενημερώνομαι για τις εξελίξεις μέσω του site www.eody.gov.gr 

ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ 

  • Παραμένω σπίτι μου και επικοινωνώ με τους ιατρούς 
  • Αν πληρώ τα κριτήρια ύποπτου κρούσματος παραμένω σπίτι μου και επικοινωνώ με θεράποντα ιατρό και τον ΕΟΔΥ. ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 
  • Τηρώ και πάλι κανόνες υγιεινής και φοράω χειρουργική μάσκα 
  • να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΜΑΣΚΑ 

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται: · σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος · σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος · σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης 

Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας · εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά) · πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης · ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά · αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή · αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή! · απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα · εφαρμογή της υγιεινής των χεριών · αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης) · αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη 

ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ 

Ιστορικό ταξιδιού σε πληγείσες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα Κίνα, Ιαπωνία, Χονκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία (οι περιοχές Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto) 

ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΠΑΘΗ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ 

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ Η ΑΓΝΟΙΑ Ή Η ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΗΣ 

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ  

site www.eody.gov.gr KAI ΤΗΛΕΦΩΝΑ 210 5212054